Möbeltapetsering är en gammal tradition som ursprungligen kommer ifrån franskans tapisserie som hade till uppgift att hänga vävda tapeter på väggarna. Men redan i början av 1600-talet när våra möbler utvecklades från rena trämöbler till möbler med stoppning och tyg uppstod behovet av skickliga hantverkare, tapetserare.

Det vi med glädje ser och tar emot med öppna armar är ett miljötänk från leverantörerna då det gäller tyger av återvunnet material och tillverkning på ett miljövänligare sätt.

Kärnan för en möbeltapetserare och det första man kanske tänker på är givetvis tygerna, det är ju det man ser. För att kunna erbjuda mina kunder just det tyget de är ute efter så samarbetar jag med flertalet olika leverantörer både från Sverige och andra länder. Det finns i en varierad prisklass, kvalité och stil. Det vi med glädje ser och tar emot med öppna armar är ett miljötänk från leverantörerna då det gäller tyger av återvunnet material och tillverkning på ett miljövänligare sätt.

Men förutom tyget som du ser så jobbar vi med olika stoppningsmaterial för att skapa form och komfort. Här finns olika alternativ; i modernare möbler hittar man oftast polyeter som går relativt snabbt att jobba med och som har en livslängd på 15–20 år om man tar hand om möbeln väl. De lite äldre möblerna är vanligt vist stoppade med olika naturmaterial som krollsplint som är ett bladfiber från dvärgpalm, tagel (från häst och nöt). Naturmaterialen är inte bara mer miljövänliga utan en möbel som är stoppad med krollsplint och tagel håller i flera generationer. Hairlock är ett annat naturmaterial som är sammansatt av gummerat tagel.

Genom att lämna in din möbel till en tapetserare bevarar du en del av vårt lands, din historia och kulturarv.

För att fastställa priset för en möbel behöver man ta hänsyn till hur många olika arbetsmoment som behöver genomföras för att få möbeln i önskat skick. Det kan vara så att möbeln behöver stoppas om från grunden eller bara bättra på befintlig stoppning. Är det en gammal möbel där resårhuset behöver snöras om så tar det längre tid än om det är en lite modernare möbel som oftare har en enklare stoppning. Är det mycket handsömnad, snoddar och band som skall monteras eller är det enklare sömnad på maskin. Varje möbel är unik och ibland behöver man gå väldigt varsamt fram för att den inte skall gå sönder. Man kan säga att man alltid behöver se möbeln för att ge ett 100 % korrekt pris med man kan oftast få ett uppskattat pris via en bild.

  • Steg 1

Sedan tillkommer det en materialkostnad som beräknas utifrån tygåtgång och vilket tyg man väljer. Eventuella stoppningsmaterial, snoddar, band och mera som kan behövas.

Det finns för mig flera olika anledningar till att jag tycker att du skall klä om din möbel. Många av våra gamla möbler håller en högre kvalité än dagens nyproducerade. Genom att lämna in din möbel till en tapetserare bevarar du en del av vårt lands, din historia och kulturarv. Vi har och har haft många framgångsrika möbelformgivare i Sverige som har skapat fantastiska klassiker som kommer att leva länge. Genom att bevara och återvinna gamla möbler bidrar du dessutom till ett mer hållbart samhälle. Men den kanske främsta och största anledningen är för att du tycker om den! Den kanske bär på minnen från en svunnen tid eller från en generation som inte längre finns. Du kan få den precis som du själv vill att den skall vara – anpassad efter ditt hem och din smak.